Pierwsze spotkanie w ramach “Kalejdoskopu” już za nami!

Pierwsze zajęcia edukacyjno – artystyczne w ramach „Kalejdoskopu” już za nami! 15 kwietnia 2015 roku spotkaliśmy się z dziesięcioma mieszkankami Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapeutycznego “Jędruś”. Było niezwykle twórczo, kolorowo i radośnie.

Zajęcia prowadziły Maria Jarco i Danuta Paciejewska. Zanim przeszliśmy do kreatywnej pracy mieliśmy okazję poznać się bliżej i porozmawiać o ważnych sprawach, jak dyskryminacja, tolerancja, rozwiązywaniu konfliktów bez przemocy, godności. Choć to trudne tematy, okazuje się, że potrafimy i chcemy o nich mówić. Wspólne rozmowy, układanie puzzli czy malowanie plakatów wprowadziły nas w świat praw dziecka, który powinien poznać każdy młody człowiek.

Po ważnych rozmowach przyszedł czas na niespodziankę – torby i koszulki z nadrukiem wykonanym przez same uczestniczki. Pracowaliśmy w dwuosobowych zespołach, przez co mogliśmy dostrzec zalety współpracy i pomagania sobie nawzajem. Pod okiem instruktora, Michała Kuszyka przygotowaliśmy projekty nadruków korzystając z atramentu, węgla, farb, flamastrów, zgodnie z wymogami technicznymi metody sitodruku. Na projektach pojawiły się motywy miłości, wolności i radości – tego, co jest najważniejsze i najbliższe sercom dziewczynek .

Na kolejnych zajęciach 22 kwietnia przygotowane rysunki zostały zeskanowane i naświetlone na specjalnych siatkach drukarskich. Efekty naszej wspólnej pracy można zobaczyć na zdjęciach.

Dziękujemy za Wasz entuzjazm, uśmiech i miłe przyjęcie w progach “Jędrusia”. Czekamy już na kolejne przygody i spotkania z prawami dziecka.