Fundacja Mederi w partnerstwie z Helsińską Fundacja Praw Człowieka, Fundacją Edukacyjną Jacka Kuronia i trzema Młodzieżowymi Ośrodkami Socjoterapeutycznymi wystartowała z projektem „Kalejdoskop” realizowanym w ramach programu Edukacja dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG.

Program „Kalejdoskop” skierowany jest do młodzieży z trzech Młodzieżowych Ośrodków Socjoterapeutycznych. W trakcie zajęć stawiamy na kreatywność i zamierzamy podążać za tym co młodzież sama nam zaproponuje.

W ramach projektu prowadzone są następujące działania:

1. Warsztaty edukacyjno artystyczne w Młodzieżowych Ośrodkach Socjoterapeutycznych.
  2. Wyjazd na warsztaty plenerowe do Uniwersytetu Powszechnego im. Jana Józefa Lipskiego w Teremiskach.
  3. Działania redakcyjne na stronie „Kalejdoskopu”.
  4. Impreza finałowa w Kinokawiarni Stacja Falenica.

Warsztaty edukacyjno artystyczne.

Odbędą się w trzech miejscach:

1. Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii Nr 2 „KĄT” w Warszawie.
  2. Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii „Jędruś” w Józefowie.
  3. Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii Nr 8 w Warszawie.

W warsztatach wezmą udział chłopcy i dziewczyny w różnym wieku. Pod okiem instruktorów młodzież będzie pracowała nad kilkoma blokami tematycznymi:

1. Tolerancja, dyskryminacja, mowa nienawiści.
  2. Rozwiązywanie konfliktów bez przemocy.
  3. Prawa człowieka.

Formy zajęć dostosowane będą do możliwości percepcyjnych dzieci. Będą to np. zajęcia dziennikarskie, filmowe, artystyczne stawiające na kreatywność dzieci, moderowane przez prowadzących ale w oparciu o to co zaproponują dzieci i jaką formę ekspresji wybiorą.

W ramach warsztatów młodzież zdobędzie wiedzę na temat praw człowieka ale też stworzy projekty takie jak m.in. film, audycja, materiały prasowe, wywiady, galerie zdjęć, plakatów, rękodzieło itp

Wyjazd na warsztaty plenerowe

Część młodzieży skorzysta z możliwości wyjazdu na warsztaty plenerowe do Uniwersytetu Powszechnego im. Jana Józefa Lipskiego w Teremiskach na Podlasiu. Zostaliśmy tam zaproszeni przez Fundację Edukacyjną Jacka Kuronia.

Projekty wypracowane przez młodzież w czasie warsztatów w Teremiskach będą nawiązywały do lokalnych uwarunkowań, problemów, sukcesów lub porażek jakie udaje się tu odnosić w obliczu tak różnorodnych kulturowo, etnicznie i religijnie uwarunkowań społecznych w miejscu gdzie zasiedziała społeczność o silnej tożsamości spotyka się z kulturową presją ludzi przyjezdnych.

Działania redakcyjne na stronie „Kalejdoskopu”

Stworzymy podstronę internetową i profil na FB dotyczący praw dziecka, redagowanej w dużej mierze przez młodzieżowych redaktorów. Młodzieżowi redaktorzy to uczniowie trzech partnerskich Młodzieżowych Ośrodków Socjoterapeutycznych uczestniczący bądź nie w warsztatach edukacyjno artystycznych lub dzieci z innych placówek oświatowych, które będą chciały włączyć się w prace redaktorskie. Praca będzie moderowana przez dorosłego redaktora.

Na stronie znajdą się podane w atrakcyjny, również multimedialny sposób informacje dotyczące praw dziecka, różnych aspektów przemocy, rozwiązywania konfliktów bez przemocy (filmy animowane, proste gry, komiksy, fotostory, galerie zdjęć, plakaty itp).

Strona będzie pełniła też rolę serwisu internetowego, wspierającego projekt, będzie go na bieżąco dokumentowała.

Po zakończeniu projektu strona będzie aktualizowana i wciąż będzie pełniła rolę platformy wymiany informacji i wiedzy na temat praw dziecka. Duży nacisk położymy na przeciwstawianie się mowie nienawiści w mediach i na portalach społecznościowych.

Merytorycznie nad praca redakcji czuwać będzie Helsińska Fundacja Praw Człowieka.

Impreza finałowa w Kinokawiarni Stacja Falenica.

A na koniec pochwalimy się. Zorganizujemy Wielki finał Kalejdoskopu w Kinokawiarni Stacja Falenica z udziałem dziennikarzy, zaproszonych gości oraz dla tych, którzy będą mieli ochotę przyjść – rodzina, koledzy, znajomi, mieszkańcy, przejezdni…

Gospodarzami będą dzieci z ośrodków socjoterapeutycznych, zaprezentują zrealizowane przez siebie projekty artystyczne – filmy, przedstawienia, audycje oraz pokażą galerię fotograficzną, galerię plakatu, udzielą wywiadów itp.

Wspierać nas będą wszyscy dorośli partnerzy projektu: Helsińska Fundacja Praw Człowieka, Fundacja Edukacyjna Jacka Kuronia, Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii Nr 2 „KĄT” w Warszawie, Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii „Jędruś” w Józefowie i Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii Nr 8 w Warszawie.

logotypy

Projekt realizowany w ramach programu „Obywatele dla Demokracji” finansowanego z Funduszy EOG

KALEJDOSKOP

/FILMOWA RELACJA/ Wielki Finał Projektu Kalejdoskop w obiektywie naszej kamery

Aktualności, Z życia projektu

Wielki Finał Projektu Kalejdoskop już za nami. Co udało nam się stworzyć i wypracować? Jak wyglądał Wielki Finał Kalejdoskopu? zapraszamy do obejrzenia naszej filmowej relacji.
Gazeta

/RELACJA/ Wielki Finał Projektu Kalejdoskop już za nami

Aktualności, Z życia projektu

Drodzy, dziękujemy Wam za przybycie. Było bardzo kolorowo, energetycznie i niezwykle wzruszająco. Wzruszająco było zobaczyć Was wszystkich: partnerów, opiekunów, trenerów i najważniejsze osoby w projekcie, młodzież z trzech Młodzieżowych Ośrodków Socjoterapii: „Jędruś”, MOS nr 8 z Radości i „Kąt”.
Gazeta

Zapraszamy na Wielki Finał Projektu Kalejdoskop

Aktualności, Z życia projektu

GazetaUczestnicy Projektu Kalejdoskop zapraszają na Wielki Finał, który odbędzie się w dniu 22 kwietnia 2016 roku
w godz. 12 – 14 w Kinokawiarni Falenica przy ul. Patriotów 44 A (budynek stacji).

Z życia projektu

Poniżej znajdziecie ważne orzeczenie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka z 23 marca 2016 w sprawie Blokhin przeciwko Rosji. Sprawa dotyczy 12 -letniego chłopca  przetrzymywanego w areszcie tymczasowym bez dostępu do opieki…